A Szent Eufémia templom

A Szent Eufémia templom

Amit senki nem tud nem észrevenni, az a Szent Eufémia templom az óváros tetején. Már messziről látszik Szent Eufémia ahogy együtt fordul a széllel. A szobor rézből készült az eredeti fa szobrot egy villámcsapás elintézte. A templomot domb tetejére építették és az óváros pedig köré épült. A templom és Eufémia a város jelképe is egyben, a város himnusza is róla szól. A templomot a 17. század elején építették, de a tornyot később kezdték el, csak 1651-ben. A tervezője Alessandra Monopole Milan volt és az építése 26 évig tartott. A Velencei Szent Márk téri harangtorony mintájára épült.

Szent Eufémia 3. századi szarkofágja a templomban van elhelyezve az oltár mögött. A szarkofágot a legenda szerint a tenger Rovinjnál vetette partra.

A templomban lehetőségünk van pár Kuna ellenében felmenni a torony tetejére, ahonnan jó és tiszta időben Velencét is láthatjuk. Ezt a túrát csak “bevállalósoknak” ajánljuk, mert egy nem túl bizalomgerjesztő és több száz éves nyikorgó falépcsőn tudunk felmenni a toronyba!

Képek a templomról:

Az a bizyonyos falépcső 7937428592_182407ca3c img_7228-rovinj rovinj_kirche rovinj-2 rovinj-basilica_saint_euphemia-1 saint_euphemia_in_rovinj Szent Eufémia szarkofágja saint-euphemia-cathedral


Tetszett a cikk? Oszd meg, küld el vagy tedd el késöbbre!

EmailFacebookLinkedInPinterestPrintTwitter