Búvárkodás Horvátországban / Rovinj -ban

Búvárkodás Horvátországban / Rovinj -ban
Búvárkodás Horvátországban / Rovinj -ban
Búvárkodás Horvátországban / Rovinj -ban

Búvárkodás Rovinj. Nagyon sok búvár jár Rovinjba, ami köszönhető a tiszta víznek és a remek merülési helyeknek. Oldalunkon ezeket szeretnénk bemutatni és néhány jó tanáccsal szolgálni. Rovinjban sok búvárcentrum található, ahol lehetőségünk van a palacktöltéstől kezdve a szervezett búvártúrákra is. Cikkünk végén talál egy listát a búvár centrumok linkjeivel.
A merülési helyek listája egy rövid ismertetővel:

SALINE ÖBÖL: Növényzete sűrű és színpompás. Lépcsősen ereszkedő homokos talaj 10-22 méterig, szépiáknak (tintahalaknak), rákoknak és tengeri csikóknak ad otthont. Szép nyugodt hely, ajánljuk kezdőknek, nincs nagy áramlás, de számolni kell vele. Eső után édesvíz beáramlásokat láthatunk a sziklák között.

EUFÉMIA ZÁTONY: Gazdag állat- és növényvilág talált otthont a zátony három részre osztott zegzugos kőfalaiban. A látványban 16-21 méterig, gyenge áramlásban, gyönyörködhetünk. Ideális merülőhely kezdők számára is!

PLICS KRIZS: Zátony a nyílt tengeren, melynek nyugati oldala 100-120 méter hosszú, északi oldalán pedig egy 3-4 méter magas kőfal található. A zátony körül 18-22 méter mélységig sok halfaj között merülhetünk.

PINKO PALINKO: Félköríves zátony kelet-nyugati irányban. Merülhető mélysége 16-25 méter. Nincs erős áramlás. A természetvédelmi területtel közvetlenül határos, ezért ha szerencsénk van ritka halfajokat is megfigyelhetünk.

VRSAR ZÁTONY: A zátony félkör alakú, merülhető mélysége kb. 40 méter. Tengeri csillagok, kagylók és sokszínű halrajok találkozóhelye.

FIGAROLA SZIGETEK: Különleges merülőhely, mely egy kisebb és egy nagyobb szigetből áll. A két sziget között teraszos talajon páratlan látványt nyújtó osztriga telepeket találunk, 21 méter mélységig. A nagyobb sziget felszínéről jól megfigyelhető a lépcsőzetes tagolódás, ami a víz felszíne alatt folytatódik és homokos talajban végződik 30 méter mélyen. Tengeri angolnákat, csikóhalakat, kakas halakat, különböző rákokat láthatunk. Holdkráterre emlékeztető üregeit a polipok is kedvelik.

SZENT KATARINA SZIGET: Változatos, védett öböl. Sziklás és homokos részek váltogatják egymást 12 méter mélységig. Gazdag látnivalót kínál éjjel és nappal, kezdőknek és haladóknak egyaránt.

BANJOLE SZIGET: A leglátványosabb de egyben a legkiszámíthatatlanabb, legösszetettebb merülési hely,ami fokozott odafigyelésre és óvatosságra int mindenkit aki látni szeretné ezt a több barlangból és sziklaalagútból álló természeti képződményt. A merülést megnehezítheti az erős és váltakozó irányú áramlás. A sziget érdekessége, hogy 7-16 méter mélyen egy sziklahasadékon át, egy rövid folyosó leküzdése után a nap sugarai meseszerűen mutatják az utat a víz felszíne felé, a nyitott kürtő belsejébe. Az élmény még fokozható, ha tovább merülünk a mélyebben (26-30 méter) található másik barlangba, amely búvóhelyül szolgál nagyobb és kisebb halak számára. Érdekes látványt nyújt a partról vagy a hajóról szemlélődőnek a sziklarepedésekből feltörő búvárok által kilélegzett levegő buborék.

BANJOLE ZÁTONY: A szigethez hasonlóan nem egyszerű merülési hely! Nagyon erős áramlással találkozunk mindig, ezért érdemes a merüléseket kisebb csoportokban végrehajtani. Sziklás és homokos talaj váltogatja egymást 20-30 méter mélységig. A zátony kb. 100 méter hosszú és 10 méter szélességben húzódik. Apró halak csoportjait, rákokat, halakat láthatunk, ha szerencsésen választjuk meg a merülés idejét, akkor kisebb cápákkal is találkozhatunk.

KICSI és NAGY PIRUZZI SZIGETEK: Sziklás merülési hely, ami 30 méter mélységben homokos talajban végződik. Bátran ajánlható teljesen kezdők számára.

SZENT IVÁN / SAN. GIOVANNI-DÉLI OLDAL: Sziget egy nagyon szép öböl környezetében. A merülési hely kősziklákkal övezett. A sziget csúcsától a nyílt tenger felé haladva 26 méter mélységig homokos talajra ereszkedünk, gazdag állat – és növényvilág tárul elénk.

SZENT IVÁN / SAN. GIOVANNI-ÉSZAKI OLDAL: Teljesen szélvédett merülési hely akkor amikor erős szél fúj a sziget nyitott részéről. A sziklás part 10 méterig lassan ereszkedő, lejjebb 17-20 méter mélységben homokos talajban fejeződik be. Ha figyelmesen merülünk homárokkal, tengeri pókokkal, tintahalakkal találkozhatunk.

SZENT IVÁN VILÁGÍTÓTORONY / SAN. GIOVANNI SVJETIONIK: A merülési hely a szigetecske déli részén van, a lassan ereszkedő talaj 20 méter mélységig ahol a köves rész homokos talajban fejeződik be. A köves, sziklás részt szép egyenletes növényzet fedi és sok fajta élőlény található. Veszélyes hely mert hajózási útszakasz és erős az áramlás is.

STURÁGÓ SZIGET: A sziget nyugati oldalán egy 20 méteres kőfal mentén merülhetünk. A sziklák hasadékaiban rejtőzködő életmódú állatokat figyelhetünk meg. Ilyen például a tengeri pók, melyet pókráknak is nevezünk, de találkozhatunk szépiákkal (tintahal), tengeri angolnákkal is.

PORER SEKÉLY / PLIE PORER: Szép nagy “kőtábla” a nyílt tengerben, 12 méter mélységen. A “kőtábla” felületén gyönyörű korallok találtak otthonra.

Búvárfotók oldalunkat ide kattintva éri el!

Nadi scuba d.o.o. Diving centar – Rovinj: www.scuba.hr

Diving Center Petra www.divingpetra.hr

A tippet innen loptuk: Rovinj búvárkodás


Tetszett a cikk? Oszd meg, küld el vagy tedd el késöbbre!

EmailFacebookLinkedInPinterestPrintTwitter