Cikk Rovinjról az origo.hu-n.

Cikk Rovinjról az origo.hu-n.

Cikk Rovinjról az origo.hu-n.

Az Isztria nyugati partszakaszán Porecs és Pula között nagyjából félúton fekszik Rovinj, sokak szerint a legszebb Adria-parti város. Népszerűségét bizonyítja, hogy egy szezonban nagyjából a teljes lakosság három-négyszerese fordul meg turistaként a városban. A turizmus térhódítása ellenére Rovinj megőrizte romantikus hangulatát. A városba érve erős olasz hatással találkozhatunk, a közvetlen vízparti házak, a zegzugos szűk óvárosi utcák velencei hangulatot sugároznak. Az olasz beütés nem véletlen, hiszen sokáig velenceiek uralkodtak itt, de még a XX. században a két világháború között – akárcsak az egész Isztria – is Olaszországhoz tartozott. A mai napig sok olaszos utcanév, valamint az olasz nyelv hivatalos használata tanúskodik a régi olasz kapcsolatról.

Forrás: AFP

A város látnivalói az óvárosi részre koncentrálódnak. Érdekesség, hogy a mostani félsziget egykoron sziget volt és csak egy pontonhídon keresztül lehetett a várost megközelíteni. Ma már ez jóval egyszerűbb, de továbbra is csak gyalogosan történhet, mert az óváros teljes területéről kitiltották a gépkocsikat.

A legszebb és leghíresebb látnivaló a félsziget csaknem közepén, annak legmagasabb pontján álló Szent Eufémia templom. 63 méter magas harangtornya messziről látható, a toronyból, pedig pazar kilátás nyílik a tengerre és a környékre. A torony érdekessége a tetején lévő két méter magas Eufémia-szobor, mely a szél hatására elfordul. A helyiek szerint, ha a szobor a szárazföld felé fordul esős, ha Olaszország felé, akkor napos idő várható. A templomban Szent Eufémia szarkofágja látható, melyet a legenda szerint Rovinj partjainál vetett partra a víz, miután eltűnt egy konstantinápolyi templomból. Az Eufémia kultusz szerves részét képezi a város történelmének. Szeptember 16-án, Eufémia halálának évfordulóján zarándokok ezrei keresik fel a templomot.

Forrás: AFP

Amennyiben több időnk van, érdemes kishajóval, vagy bérelt motorcsónakkal bejárni a Rovinj partjai előtti szigetvilágot. Pár óra alatt szinte valamennyi kis szigetet felkereshetjük a környéken. Összesen tizenhárom sziget közül választhatunk, ezek közül a két legnagyobb a Katarina és a Crveni. A tenger felől Rovinj a legszebb arcát mutatja.

Rovinjtól tovább haladva a nyugati parton Porecs előtt érdemes rövid kitérőt tenni (az út úgy is erre visz) a Limski-fjordhoz. A keskeny tiszta vizű öböl kilenc kilométer hosszú, átlagos mélysége harminc, szélessége hatszáz méter, partja sok helyen száz méteres magasságban emelkedik a vízszint fölé. A fjord területe nemzeti park, ahol a természet megóvása érdekében mind a hajóforgalom, mind a fürdőzés tilos. Az öböl szárazföld felöli részén kagyló- és osztrigatenyésztő telepek működnek. A környék éttermeiben meg is kóstolhatjuk ezeket a tengeri csemegéket.

Forrás: [origo]

Eredeti cikk: origo.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg, küld el vagy tedd el késöbbre!

EmailFacebookLinkedInPinterestPrintTwitter