Jó tanácsok a Rovinjba utazóknak

Jó tanácsok a Rovinjba utazóknak

Rovinj kalauz
Nyaralni és kikapcsolódni mindenki szeret! Ilyenkor szeretjük elengedni magunkat és élvezni az életet, pihenni és elfelejteni a hétköznapok monotonitását.  Egy kis odafigyeléssel és felkészüléssel a tengerparti nyaralásunk egy felejthetetlen élménnyé válhat, amire még sokáig fogunk emlékezni.

Sokan felkészülten és reményekkel teli várnak egy-egy rovinji nyaralást, amit beárnyékolhat egy kisebb vagy nagyobb kellemetlenség. Ahhoz, hogy ne váljon rémálommá az alig várt pihenésünk, érdemes egy pár dologra felkészülni vagy a nyaralásunk során figyelni ezekre az apróságokra. Ezen írásunk egy “kézikönyv” a vendégeknek, aminek megírásában a helyi turisztikai iroda is segítségünkre volt.

Utazás előtt…

csomagolás

Sokszor kapok/kapunk kérdéseket, hogy mit érdemes magunkkal hozni, ha Rovinjba jövünk nyaralni!Ez sokszor a szállás típusától és felszereltségétől is függ, ezért inkább az általánosabb dolgokról írnék. Ha autóval jövünk, akkor mindenképpen legyen az autóban nem lejárt egészségügyi doboz, elakadásjelző háromszög és a biztosítótól kérjünk “Zöld kártyát” is, ami baj esetén igazolja több nyelven, hogy van biztosításunk. Váltsuk ki a nemzetközi egészségbiztosítási kártyát is.  Rendszeresen szedett gyógyszereinket se hagyjuk otthon! Ha a gyerekek nem a szüleikkel utaznak be Horvátország területére, akkor a szülőknek nyilatkozatot kell tenniük, hogy beleegyeznek az utazásba az adott személyekkel. Feltétlenül írjuk fel magunknak a magyar konzulátus telefonszámát egy biztos helyre.
Ezekre feltétlenül figyeljünk, inkább a fagyasztott lecsó maradjon otthon, mint a fentiek közül bármelyik is!!!

Ha már úton vagyunk és bármi gond történne akár az autóval, akár bármi mással, akkor a 112-es számon tudunk segítséget kérni. Az országhatárt átlépve jobb oldalon található egy nagy tábla, amin a közlekedési szabályokat találjuk. Nem sokban különbözik a magyar szabályoktól és érdemes betartani őket. A rendőrök ugyan úgy meg fognak büntetni bárkit, aki gyorsan hajt. legyen az horvát vagy magyar is. A nyaralásunk megkezdése előtt nem esik jól senkinek sem egy több száz kúnás bírság kifizetése sem.

Azt jó ha tudjuk, hogy aki Szombaton indul el a kiválasztott szálláshelyére, annak megnövekedett forgalommal kell számolnia. Az autópályán található fizetőkapuknál, akár egy órát is várakozhatunk extrém esetben.  Szombaton érdemesebb úgy kalkulálni, hogy a délutáni órákban érkezzünk Horvátország területére.
A Rovinj városába látogatóknak könnyebb a helyzete, hiszen ők egy kicsit hosszabb, de gyorsabb és olcsóbb úton is el tudják érni Rovinjt, Szlovénián keresztül. Érdemes fontolóra venni és kiszámolni ezt a lehetőséget is.

A parkolás…

parkolas

A parkolás vagyis a parkolási szokásaink tudják a legtöbb ember nyaralását elrontani. Sokan úgy gondolják, hogy ha más is a tilosba parkol, akkor nekünk is szabad. Rovinj egy kis város, szűk utcákkal és nem sok parkolóval az óváros közelében.  Akinek az óvárostól  messzebb van a szállása vagy kempingben nyaral a városon kívül, annak azt tudom ajánlani, hogy figyelje a parkolókat jelző táblákat és ne feltétlenül akarjon az óváros közvetlen környezetében parkolni, mert vagy nem talál helyet és sokáig tart kijutni újra a bedugult városközpontból vagy esetleg csak a tilosban tud majd megállni. Ha ezt rossz helyen teszi, akkor megbüntetik, szinte száz százalékosan számíthatunk erre. Ha ezt úgy teszi, hogy zavarja a forgalmat, akkor el is fogják vinni azt autóját. Ha csak helyszíni bírságot kapunk, akkor ahhoz jár kerékbilincs is így esélyünk nincs megúszni annak a kifizetését. A rovinji emberek nagyon vendégszeretőek, de azt senki nem tolerálja, ha beállunk az autókijárójába és ő vagy a vendégei nem tudnak kijönni az autójukkal. Rengeteg kellemetlenséget tudunk megspórolni magunknak ha csak a parkolásra odafigyelünk a nyaralásunk során.

Vásárlás Rovinjban

Vásárlás

Rovinjban több nagy szupermarketet is találunk és az otthoni megszokott Lidl áruházból is találunk egyet. A legelterjedtebbek a Konzum nevű közértek, amiből számtalan található Rovinjban. Bevásárlásaink során nem szokott gond lenni, hiszen általában mindenki felismeri az adott terméket. A tipikus kérdések amiket feltesznek nekem azok egy pár élelmiszer neve szokott lenni. Alább az elmúlt években legtöbbször feltett kérdésekből állítottam össze egy listát:

  • Kenyér = Kruh
  • Vaj = Maslac
  • Tejfől = Kiselo vrhnje
  • Sör = Pivo
  • Mosogatószer = Detergent
  • Oliva = Masline
  • Tej = Mlijeko
  • Csirke = Piletina
  • Hús = Meso
  • Hal = Riba

Az ásványvizeknél figyeljünk, hogy a kupak színe pont fordítva jelöli, mint a magyarországi boltokban, hogy dúsított vagy sima vizet tartalmaz e.

Strandolás

strand

Rovinjban rengeteg és nagy kiterjedésű strandok vannak, ahol mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt. Alábbi oldalunkon mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt. A strandok biztonságosak nem nagyon fordul elő lopás, de vigyázzunk az értékeinkre! A strandokon, ahol nem kiépített a part, ott érdemes úszócipőt használni. Tengeri sün és medúza nem nagyon fordul elő a strandokon. A legtöbb helyen találunk vécét és büfét is. Monokinizni bárhol lehet, de nudizni csak a kijelölt strandokon. Kutyák  csak a kijelölt helyeken mehetnek be a tengerbe.

Jó tudni!

utolso

terkepA legfontosabb, hogy tudjuk hol van Rovinjban a sürgősségi ügyelet! A bal oldali képre kattintva tudjuk nagyban megnézni a pontos helyét. A horvátországi magyar konzulátus telefonszáma: 00-385/99-558-5555 (éjjel – nappal hívható Szeptember 11-ig.)
Tilos közterületen vizelni! A szabály megszegéséért 1000 Hrk bírság vagy 30 nap elzárás jár! Horvátország egyes városaiban tilos a köztereken/közterületeken fürdőruhában és fedetlen felsőtesttel sétálni. A bírság mértéke a felsővel megegyezik. Rovinjban ez a szabály nem érvényes!

Amennyiben az útlevél, személyi igazolvány elvesztésére, eltulajdonítására kerül sor, azt azonnal a helyileg illetékes rendőrségen jelentsék be, és a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet vetessenek fel. Egyidejűleg az okmány eltulajdonítását vagy elvesztését a külképviseleten is be kell jelenteni.

Előfordulhat, hogy valamilyen szabálytalanság miatt pénzbüntetés megfizetésére kötelezik a magyar állampolgárt. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, azt 72 óráig, illetve a szabálysértési eljárás befejezéséig visszatartja.

A pénzbírság általában helyszíni bírság, amit az intézkedő rendőrnél lehet megfizetni, erről nyugtát kap az érintett. Készpénz hiány esetén a legközelebbi postahivatalban fizethető be a bírság, a bírság befizetéséig a rendőrség az úti okmányt visszatarthatja!
Ha a magyar állampolgár a bírságot a helyszínen nem tudja megfizetni, úgy javasolt a Western Union gyorsátutalási szolgáltatás igénybe vétele. Horvátországban a postahivatalokban vehető fel az ide utalt összeg a befizetési kód, valamint a személyazonosság igazolását követően.

 

Segélyhívó: 112 Rendőrség: 192 Tűzoltóság: 193 Mentő: 194 Horvát Autóklub – segélyszolgálat: 1987

A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon. A fent felsorolt többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.


Tetszett a cikk? Oszd meg, küld el vagy tedd el késöbbre!

EmailFacebookLinkedInPinterestPrintTwitter