Rovinj az Adria ékköve

Az Adria ékköve

Rovinj egy kiálló szirtfokra épült festői szépségű, velencei stílusban épült városka. Már az időszámítás utáni III.-IV. században is ismert volt. Rovinjt a barbártámadások elől menekülő emberek építették és fallal vették krörűl, amit három torony is védett. A város a velenceiek védelme idején szerény kis halásztelepülés volt, lakói hajósok, matrózok, nem ritkán kalózok voltak. Késöbb a  XVII. században az emberek a járványok elől menekültek Rovinj zárt falainak védelmébe.Rovinj óvárosa igazán hangulatos. A domboldalba épült szűk utcák és a domb tetején álló templom, nagyon romantikus séták helyszíne tud lenni. A dombtetőn álló Szent Eufémia templom tornyából, szép tiszta időben el lehet látni Velencéig is. Az óváros egykori hét városkapuja közül ma már csak három van meg: a Vizi-kapu, az Árkádok alatti kapu és a Fal alatti kapu.

A szökőkút
A szökőkút

A mozgalmas kikötőből nyíló tér központjában velencei stílusú óratorony és egy gyermekalakos díszkút található. A tér előtt van a kikötő a mólókkal, ahol veszteglő halászhajók, vitorlásjachtok, motorcsónakok, bárkák megszámlálhatatlan árbocerdeje fogadja az ideérkezőt.

A kikötővel szemben a parttól alig pár száz méterre zöldell a Katarina-sziget.

A tér domb felőli oldalán egy velencei jellegű palotában múzeum van. A főtérről a velencei oroszlánnal díszített címeres, diadalívszerű Sv. Kriz-kapun át jutunk az egykori, 1678-ban épült Praetori-palotához, azon túl van a hangulatos Mateotti tér, melynek szép kút van a közepén. E térről nyílik az a 3 szűk utcácska, melyek mindegyike a Szent Eufémia templomhoz vezet. Ez egy egytornyú, háromhajós nagy templom, a városkép meghatározója.

A Szent Eufémia templom a város tetején
A Szent Eufémia templom a város tetején

A templom névadójának legendája szerint Szent Eufémia az oroszlánok karmai közt lelte volna mártír halálát, azonban csoda történt, a kiéhezett vad oroszlánok kezesen Eufémia lábához feküdtek, akit ezután kerékbe törtek.

A templom 1736-ban barokk stílusban épült, a korábban, (V.-VI. században) itt állt kora keresztény, majd a IX.-X. századi háromhajós kora román kori templom helyén. Tornyát, mely 60 méter magas, a velencei kampanille mintájára 1677-ben építették.

A város 301-ben mártiromságot szenvedett védőszentjének Szent Eufémiának antik szarkofágból megformált kőkoporsóját a templom jobboldali aszpiskápolnájában őrzik.

A falakat 1800-as években készült freskók borítják, melyek közül az egyik a velencéből ideúszó kőkoporsó csodálatos ideérkezését, míg egy másik Eufémia történetét jeleníti meg az oroszlánokkal. A templombelsőben található XVI.-XVII. századi velencei festők művei találhatók, mint a Krisztus a getsemáni kertben, vagy az Utolsó vacsora.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Rovinj

Rovinj információs oldal. Rovinj – Rovigno


Tetszett a cikk? Oszd meg, küld el vagy tedd el késöbbre!

EmailFacebookLinkedInPinterestPrintTwitter