Rovinj – ékszerdoboz a templom alatt

Ékszerdoboz a templom alatt

Rovinj – ékszerdoboz a templom alatt
Az Adriára látogatókhoz se volt 05 nyarán mindig kegyes az Öreg ott fent: sátorból kimosó óriási zuhék, hideg viharok vették el az egy-egy hétre oda “lecsúszó” honfitársaink kedvét Horvátországól. Pedig ott a rossz idő inkább kivételnek számít – de ez a nyár mindenhol őrült és kiszámíthatalan volt. A legkellemesebb azonban az Adria-part augusztus végén, szeptember közepéig. Annyi csak a hátrány, hogy korábban sötétedik, de a varázsos városkák este tündökölnek igazi bájukban.

Mi Rovinjt céloztuk meg (míg előző évben Pula és környéke: Leznjak volt soron, de sajnos az amphiteátrum és a Diana-templom kivételével az a régi kikötőváros igencsak “döglött” benyomást kelt) és hálistennek csalódnunk nem kellett!

rovinj01.jpg

Esős tocsogásban indultunk el (rajtam veszkocsizma volt utitársaink legnagyobb poénkodására, de térdig vízben mi mást…) Olyannyira helyzet volt, hogy tűzoltóautók szivattyúzták az utakról a fölös nedvességet Veszprém megyében. Tehát száguldozni nem lehetett; a Rovinjba való lejutás – az Isztria gyöngyszeme, olasz-horvát kétnyelvű város – így megnehezítve is kb. csak 7-8 órát vett igénybe. De a horvátok pályái http://www.utikalauz.hu/horvatorszag/horvatutak2005.html – ki ne zengené ezek dícséretét?! – nagyon kellemesek: pedig viaduktok, alagutak – szóval nem csak a sima anyaföldre leterített aszfaltszőnyeg, mint az itteni sohanapján elkészülőknél – állították helyzet elé az ottani tervezőket-építőket.(Na bocs, de legyünk korrektek, hisz amit előbb írtam, azt két éve vetettem gépbe. Most meg ezt tudtam meg: nálunk is -10 milliárdokat kidobva – a somogyi dombokon kanyarog a viadukt 120 m-nyi szintkülönbséget hidalva át, mert két balatoni helység nem engedte megépíteni az egyszerűbb sík változatot. Ennek ellenére úgy tűnik – lekopogom,- hogy 2008 nyarára elkészül itthon is végre a leggyorsabb út ODA, A VÍZHEZ! http://www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20070705-augusztusban-adjak-at-a-koroshegyi-volgyhidat-es-az-m7es-ujabb.html> A fizetős kapuknál oda-vissza kb. 200 kunát hagytunk ott ezért a használatért.

Még mielőtt átléptük volna Letenyénél a határt, megálltunk ebvacsorázni (ebéd-vacsora kb.18 órakor)a nagyrécsei Berény Fogadódál. http://www.vendegvaro.hu/36-4292 Már előző évben is beléjük szerettünk hazafelé jövet, de 05-ben volt aztán a totál belezúgás! Olyan ételeket hoztak eszméletlen nagy adagban (pl. velővel töltött, asztalt beborító rántott hús), frissen, ízletesen, szellemesen és szépen elkészítve (nem a “három kaporszál egy lavórban”-dizájnt követve!) hogy a velünk lévő, Amerikában élő barátaink végig azt tervezgették a nyaralás 6 napja alatt: “De mit fogunk majd enni visszafelé Nagyrécsén?” Korrekt és a pestinél egységekkel alacsonyabb árak, tündéri kedves pincérek, szóval ha lehetne, idetolnám őket a fővárosba fogadóstul, lovardástul, kerti tavastul, kandallóstul…

Este értünk be választott városunkba – a szállásadónőnk, Patrizia (internet foglalás, ebben nagyon profik, tonnányi weblaponhttp://horvatorszag.lap.hu/ részletesen, képekkel-árakkal hirdetik magukat, válaszolnak azonnal, megbízhatóak!)már várt az Istra kútnál. Rovinj egy félszigeten terül el, olasz városkához méltóan a régi negyed felszalad a hegytetőre, ahol a hatalmas Santa Eufémia templom őrzi a hely nyugalmát. Fenséges a látkép onnan, de a tengerpartól is: a pici színes házakon tyúkanyóként trónol ez a fehér épületmonstrum. Körben a parton csodálatos fenyőerdősáv fut, hatalmas terepet adva a futóknak, bicikliseknek, sétálóknak. Mivel esős nyár volt, minden üde, harsogó zöld volt. Az egész part szabadstrand, van sziklás, füves, kiskavicsos, homokos, sekélyebb és mélyebb vízű résszel.

Nos, a házunk egy kertvárosi részben volt, ahol kiwi- és gránátalmafák, leanderbokrok és pálmák bólogattak a kertekben. Mindenki a vendégfogadásból (is) él. Mi egy három éve készült tetőtéri lakásban “tengettük” napjainkat: nagyon választékos, tiszta, kellemes, mindennel felszerelt hely volt erkéllyel, kényelmes kétszemélyes ággyal – naponta kb. 60 eurós árban. (Ehhez napi és fejenkénti 1 eurót hozzá kell számolni helyi adónak.) A zuhét hálisten másnapra elfelejthettük, és egy délelőtti séta után birtokba vettük a tengert. Pont megfelelő hőfokú volt (a túl meleg már kellemetlen még ebből a csodaléből is), tiszta és áttetsző, a halak tömege ott kószált alattunk zavartalanul. Komplett akváriumban érezhettük magunkat (én nem annyira, mert szemüveg nélkül nem láttam tisztán, de fel van már találva és Hawaii környékén bérelhető is a dipotriás búvárszemüveg. Begyűrűzhetne hozzánk is…) Csodaszép nagy hajók siklottak az orrunk előtt, sok hátrányos helyzetű milliomos is megpihent ott “rozzant bárkájával” (10 millió dollárosra saccolta ezeket San Francisco-i barátunk) a strandunk öblében. Az olasz fölény látható-hallható volt, mellettük némi német, magyar és helyi erő is színesítette a palettát. Gyalog a szállástól kb. félóra lehetett a partunk, mi puhányok millió cuccunkkal kocsival 10 perc alatt ott voltunk. (A parkolás nem könnyű feladat, a belvárostól távol lehetett helyet fogni.)

Aztán csak a “napon döglés”, ahogy kis amerikai barátnőnk fogalmazott ékes első anyanyelvén… Ő például férjecskéjével Velencéből ruccant át a komppal, ami naponta jár a két város közt. Ide este 8 körül érkezett. Olyan három órás út és biztos lenyűgöző látvány, még delfineket is észrevettek. Amúgy az Isztria Velence fennhatósága alá tartozott régebben, ez a házak stílusán és a szárnyas oroszlán sűrű előfordulásán is lemérhető még mindig.

Este napszítta bőrünket már valami ruhába burkolván elindultunk éttermet vadászni. Minden utcácskában tucatnyi van, rosszat elég nehéz lehet kifogni. ( Mindet sajnos!! nem próbáltuk, de ahol megfordultunk, egy sem okozott csalódást. :))Az árak `05-ben kb. a magyarországi (főleg inkább pesti)szinten voltak. Azóta már el is hagyták azt, sajnos. Erre figyelmeztetésként írta az Index is nemrég: “Az utóbbi években rendkívül népszerű horvátországi nyaralás úgy tűnik, hogy idén néhány százalékkal drágább lesz, mint tavaly. A kunával szemben hozzávetőleg 2 százalékot értékelődött fel fizetőeszközünk (minden esetben az MNB deviza középárfolyamaival számoltunk), de a horvát infláció igencsak felpörgött.” Nos, bármennyibe is kerül, ha már ott vagyunk, legalább egyszer-kétszer élvezzük ki: az étteremválaszték egészen lenyűgöző, legyen szó puccosabb vagy szerényebb kajáldáról egyaránt…

Sokszor ettünk tengeri herkentyűket (hol máshol, ha nem ott?): isteni roppanósra sütött, hatalmas tálakban felhalmozott apró szardíniákat (elég olcsó és laktató), sokféle kagylót avagy lepényhalat, tintahalat ezer módon képpen elkészítve, tálalva stb. A kihagyhatatlan! csevapcsicsi (kis darálthús-kolbászkák félig marha- félig sertéshúsból, ajvárral – sültpaprikából krém -, nyers hagyma+ szalmakrumpli-körettel), a raznicsi (nyársra szúrt húsocskák, olyan tálalásban, mint a másik), az isztriai omboló (fügével megbolondított húsféle)mind helyi szerbhorvát specialitás. De félig-meddig olasz terület lévén nagyon erősek tésztákban is! Beleshetünk az utcákon kóvályogva illatélményeink után menve a fahasábbal táplált tűzű, originális itáliai kemencék világába, ahogy fáradhatatlanul tolják nagy lapáton forró hasukba a hatalmas zseniális pizzákat, rajtuk sokszor dalmát szalámi-feltéttel. No, a mindenütt csak rántott húst merők/kedvelők is megnyugodhatnak, megy az is (bár azért kár ide eljönni, az jó otthon is). A finom, súlyosan zamatos dalmát vörösborok, a sokféle sörük is megfizethető. Korrekt a számlaadás, nincs kecmec, átverés; idejük sincs erre, mert iszonyú a pörgés: a jobb vendéglők előtt sorállás van az asztalokért. Sok helyen nemcsak kaja de csodás panoráma is várja a vendégeket (este mécsesek, puha párnák fokozzák a gyönyört, rálátást kínálva az Adria habjaira), de a hangulat tengerparton, utcasarkon egyformán kellemes. A kávéjuk, kapucsinójuk, fagyijuk – 1 gombóc ára ugyan jóval 200 forint felett jár, de az olyan adag, hogy beleroppan a tölcsér! – olasz színvonalú tehát remek!

Reggelire mindig a kisboltban vásároltak a fiúk: frissen sült kenyér, a még meleg, ISTENI túrós burek (patkó alakú rétesféle, ami a linkkel ellentétben nemcsak Splitben de Rovinjban is nagyon finom!;-)) http://www.nol.hu/adria/cikk/448096/, péksütik, rétesek, hártyavékonyra szelt, csodás ízű felvágottak, zaftos gyümölcsök kerültek a kosarukba akkor még szinte hazai árakon, ma már kétszeres szorzóval… Viszont minden üzletük – a legparányibb is a legeldugottabb faluban – ragyogóan tiszta,légkondis!, jó választékú, minőségi árut kínáló. Kis szótár-segítség ahhoz http://www.nol.hu/adria/cikk/452542/, hogy a bolti vásárlás flottul menjen ;-)) /még az burek-témához: hazafelé Szlovéniában valami benzinkutas kajáldában is vettünk húsossal töltöttet, hogy éhen ne vesszünk. Igaz, mivel késő volt már, a maradékot adták – hát olyan is volt: zsíros, ehetetlen cafattal teli, forgácsízű szégyen. Attól mentsen isten tényleg!!! Viszont még mindig ezen a témán rugózva: én csináltam otthon, nem nagy ügy: egy adag leveles tészta, egy adag túró, hat-nyolc szelet bacon, 1-2 gerezd fokhagyma, némi só, esetleg pici bors és 2 tojás (egyet a túróba bedolgozni, egyet a tésztára kenni) kell hozzá. Kiolajoztam “faolajjal” (Novák Ferenc – “Tata” -koreográfus hívja így az olivaolajat) egy kisebb tepsit, majd az átgyúrt levelestészát belehajtogattam úgy, hogy a felére rákentem e fenti baconnal dúsított krémet és bebagyuláltam a tészta másik felével. Amikor 15-20 perc alatt a rákent sárgájától aranylóra megsült, CSODÁS lett! :))

A kép kedvéért felbevágtuk ezt a könnyű, gyors vendégváró ételt, mert akkora lett: négy felnőttnek való adag kijön belőle – még Vajdaságban gyökerező élszakácsnő barátnőnk is dícsérte…

A piacuk meg, – mint minden mediterrán helyen – külön élmény: a rózsás-zöld fügék, a gombócnyi szemű szőlők, hamvaskék öklömnyi szilvák és a többi itteni föld-teremténye látványnak is festői! A kofák kedvesek, lehet alkudni egy picit, ránk tukmálnak gyakran kóstolót is…

 

A cikk itt folytatódik: http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=5


Tetszett a cikk? Oszd meg, küld el vagy tedd el késöbbre!

EmailFacebookLinkedInPinterestPrintTwitter